top of page
Αναζήτηση

Νέος αλγόριθμος πρόγνωσης καρδιαγγειακού κινδύνου (SCORE 2)

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε ο αναθεωρημένος αλγόριθμος (SCORE 2) για την εκτίμηση του δεκαετούς καρδιαγγειακού κινδύνου σε ευρωπαίους 40-69 ετών χωρίς προηγούμενα καρδιαγγειακά συμβάματα ή εγκατεστημένο σακχαρώδη διαβήτη (European Heart Journal , Volume 42, Issue 25, 1 July 2021, Pages 2439-2454)



Με βάση δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που προέκυψαν από περίπου 11 εκατομμύρια άτομα, υπολογίστηκε η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά αίτια για τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Οι διάφορες περιοχές της Ευρώπης διαχωρίστηκαν σε 4 κατηγορίες ανάλογα με τη θνησιμότητα: ως χαμηλού κινδύνου (λιγότεροι από 100 θάνατοι από καρδιαγγειακά ανά 100.000 πληθυσμού), μετρίου κινδύνου (100 έως 150 θάνατοι από καρδιαγγειακά ανά 100.000 πληθυσμού), υψηλού κινδύνου (150 έως 300 θάνατοι από καρδιαγγειακά ανά 100.000 πληθυσμού) και πολύ υψηλού κινδύνου (περισσότεροι από 300 θάνατοι από καρδιαγγειακά ανά 100.000 πληθυσμού). Η χώρα μας βρίσκεται πλέον στις χώρες μετρίου κινδύνου.


Κρίθηκε αναγκαία η επικαιροποίηση του αλγορίθμου SCORE που είχε δημοσιευτεί προ 18 ετών, γιατί το παλαιό score είχε αναπτυχθεί με βάση παρωχημένα δεδομένα και επικεντρωνόταν μόνο στον κίνδυνο θανάτου και όχι στην εμφάνιση μη θανατηφόρων συμβαμάτων. Αντίθετα, στη σύγχρονη εποχή είναι πιο πιθανή η πρώτη εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου να αφορά ένα μη θανατηφόρο έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Για την ανάπτυξη του μοντέλου που προβλέπει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 13 χώρες που αφορούσαν περίπου 680000 άτομα. O αναθεωρημένος αλγόριθμος (SCORE 2) ελέγχθηκε ως προς την αποτελεσματικότητά του σε πλέον του ενός εκατομμυρίου ασθενείς και βρέθηκε να προβλέπει με μεγαλύτερη ακρίβεια την εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβαμάτων, ειδικά σε νεότερους ασθενείς. Μία ακόμη σημαντική διαφοροποίηση του νέου αλγορίθμου είναι ότι δε λαμβάνει υπόψη την ολική χοληστερόλη για την κατηγοριοποίηση των ατόμων, αλλά τη non-HDL χοληστερόλη.

Με τη χρήση του νέου αλγορίθμου SCORE 2 έχουμε τη δυνατότητα να προβλέψουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια ποιοι ασθενείς έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων και να τροποποιήσουμε κατάλληλα τους παράγοντες κινδύνου.



376 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page